Pages

:: Member2 yg Bek Hati ::

Thursday, 11 August 2011

Home » » :: Bunga Sabun ::

My dear,

             Pagi td tak tahu nak buat pe,duk pikir2 last2 lahir la ideal nak buat bunga dari sabun ni. Teringat masa darjah 5 dulu (kalo tak silap la..hehe..) kat skolah cikgu ada ajar cara2 nak buat kraf dari sabun. Alhamdulillah, nasib bek masih ingat camne cara2 nak buat bunga sabun ni walau pon dh lama sgt tak buat. Korang dah tau buat ea kraft dari sabun ni? mesti ada yang dah expert kan... Yang dah expert tu,kalo tak keberatan,boleh la share2 info yer...hehe.. Kepada yang baru nak blaja buat kraft dari sabun ni,meh baca entri ni k..


Senang je nak buat benda alah ni.. Just sediakan:


  •  Sabun (pe2 jenis pon xpe) 
 cik zara guna palmolive sbb ni je yang ada
  • Tepung jagung
  • Sedikit air panas
  • Pewarna


    Cara2 nak buat :
    1. Mula2 korang parut sabun buku tadi jadi ketulan2 halus2.    



    2. Then korang letak la air panas sikit.
    Gaulkan dengan sabun yang dah diparut td.

    3.  Pas tu, masukkan la tepung jagung sedikit demi 
    sedikit sampai jadi doh,sampai dah tak lembik.



    4. Kalo korang nak buat macam2 warna,
    doh td korang asingkan la 2 3 bahagian, 
    then tambah la pewarna yang disukai.



     5. Dah siap uli, boleh la nak buat apa2 bentuk sekali pon.





    Tada!! dah siap bunga sabun yang cik zara buat.. Yeay!


    hehe...culik lidi sate kat dapur tok buat tangkai bunga





    Camne? ok x? tangan cik zara ni 'keras' gak nk buat bentuk bunga tu. Maklum la, tangan tak de seni...hehe.... ada gak cik zara seach sal kraft ni... macam2 cara ada.. ada setengah yang guna alkohol. ada setengah yg kena masak bahan2. ada setengah tu tambah macam2 lagi bahan pelik2. macam2 ada.. Kalo korang tau info sal benda ni,boleh share2 yer... Have a nice Day!




    3 555 member2 bagi komen:

    AnAk dEneSor said...

    cantik nye..=)

    Master One said...

    thanks...=)

    myhatiku said...

    wah..kreatif la cik zara..cantek :)
    mesti wangiii..hee