Pages

:: Member2 yg Bek Hati ::

Thursday, 8 September 2011

Nilai Hantaran Kahwin Mengikut status pelajaran di seluruh Malaysia

HASIL KAJIAN Nilai Hantaran Kahwin Mengikut Harga Purata Terkini dan Status Pelajaran di Seluruh Malaysia:-
UPSR, PMR/SRP : RM1,000 - RM3,000
                     SPM : RM3,000 - RM8,000
STPM/DIPLOMA : RM8,000 - RM12,000
                DEGREE : RM12,000 - RM15,000 
2ND DEGREE/MASTER : RM15,000 - RM20,000
                      PHD : RM20,000 - RM30,000
 
 cam ne wahai lelaki2? ok x?
hahaha...

 Nak dapat kawen bukan benda mudah skrg ni..
yela,kalo dh hantaran dh mcm kt atas tu mane taknya kan.
tu baru duit hntaran, duit pelamin+baju+make up+cameraman, duit kenduri lagi...
gamaknya dh bujang terlajak,baru la dpt kawen kn..
si pompuan zaman skrg plak semua dh pandai2,masuk U pon ramai.
kalo tak 8-10ribu mmg tak sah zaman skrg ni..
Nak kawen dlm usia muda dan masih belajar plak,
mak ayah zaman skrg susa nak lepaskan.
"ko nak bagi anak bini ko makan hape??pasir??!!"
mak ayah zaman skrg ni lebih senang kot tgk anak2 dia kuar dgn jantan itu,
pegang2 pompuan ni, date dgn kekasih sana sini dari bagi dorg kawen kn.
 Bagi anak2 yang dh rasa mcm nak kawen sgt tu,
jangan jadikan kawen itu untuk melepaskan nafsu semata2. nawaitu tu pntg!
"Aku terima nikahnya si dia binti si ayah dia dengan mas kahwinnya RM.." 
Bunyi macam senang? Nah ini erti sebenarnya: "Aku tanggung dosa-dosa si dia dari ibu bapanya, apa saja dosa yang dia buat, dari dedah aurat hingga ke tinggalnya solat, aku tanggung ...dan bukan lagi ibu bapanya tanggung, dan aku tanggung semua dosa bakal anak-anak aku. Kalau gagal, maka aku fasik, dayus & aku rela masuk neraka, aku rela malaikat Zabaniyah melibas aku hingga pecah badanku."
 

p/s: hahaha...cam ne? pergh! susanya nak dpt kawen kn...
 
 

1st GIVEAWAY by CIK FIRAH

Salam dear,
 CF buat GA tok blogger2 yg sudi... 
blogger2 yg sudi,jenguk la blog CF yer....
Cantik gak blog CF tu,try la g intai2 yer...=)


Klik Banner tu tok join GA CF.

Segmen : Aku Mahu Readers Setia



Tag:


for more info,klik banner tu yer..=)

"SLW 2nd Giveaway"



Jom join ramai2 GA ni yok!

Tag:

Giveaway : Simple Giveaway HOB

Jom tgk GA yg ni plak..

Wednesday, 7 September 2011

Giveaway Duit Raya Dari Jepun :)

Sape2 nak try dpt duit raya dr Jepun,klik gambar kt bwh ni...







Monday, 5 September 2011

Kuku Panjang tambah dosa!

huhu..korg nak ke bela kuku sampai mcm ni??.. 


"Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti memelihara sekandang babi!!!! "
  oppss!khinzir lembut sikit..hehe..jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut.... so,moralnya potonglah kuku anda yer..

  Jangan la ada niat nak simpan kuku panjang walau sedikit mana pon,tanggung dosa free nanti..huhu.. Bagi org islam, berkuku pjg tidak mlambangkan kesucian dan bukan budaya org kita.Malah kita mggunakan jari untuk beristinjak. Mmg tidak sesuai jika berkuku pjg.. 



PENTING!
Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam
najis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang
walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah
berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri. Ini
tak termasuk korek taik hidung, telinga dan sewaktu dengannya..


Potong Kuku ikut Sunnah Nabi

Salam,
 kalo nak potong kuku tu,jgn men sebarang je. Bek ikot sunnah nabi,bley dpt tambah pahala.



semoga tiap kali kte potong kuku tu,dpt jgk tambah pahala kan,dari xdapat pe2...sama2 la kte beramal..

Tuesday, 16 August 2011

Sling Denim Bag Giveaway



" Saya Mau Join Bloglist Cik Ross "


"#1 GIVEAWAY KECIK : LOVE AND YOU"






Sunday, 14 August 2011

:: Kumpulan 10 yang Gorgeous ::

Selamat Berkenalan ahli kumpulan 10

Hari ni cik zara nak mempekenalkan ahli2 kumpulan 10 yg gorgeous..
ni KB punya pasal la ni buat segment yang amat kejam..haha..gurau je..
Jom kita kenal2 ngan dorang..


1. NINIE AZRIENA

Nama : Norini Hazrina
B.O.D : 24 DIS 1991
Status : not available

 Cun kan header ninie?..gambar tu Ninie ngan MR.S.A dia la tu...
duk skodeng2 blog ninie tadi, cik zara teruja sgt2 bila jumpa satu entri ni yang btajuk :


 haha..rupanya cik Ninie ni pun student IIUM gak..
p/s: Ninie, i'm ur senior la beb! tp ninie senior dalam blogging

2. PAAT

Nama : Rifaat Raimi
B.o.D : 15 JUN 1990
Status : dh ada awek la..

Header yang penuh dgn semangat kemerdekaan kan?...
Blog nokakashichi ni byk post benda2 fakta..
kalo nak info, g la blog dia..
p/s: nokakashichi, cun awek..kim salam ek..hehe

3. FARAH ALIAS

Nama : Farah Alias
B.o.D : 6 NOV 1991
Status : ada gewe katanya.


header yang agak menarik gak...
blog Farah ni mmg cerita sal Farah pon..
header pon dh tertera KISAH FARAH ALIAS, mesti la kisah2 idop dia kan...
p/s: haha..tertarik ngn entri sal farah make over sorg boyish tu...

4. Where

Nama : Hazwan Kamarudin
B.o.D : tahun 1988
Status : undefined


blog ni ok gak..ada entri pesonal, fakta and mcm2 agi..
p/s : suka baca entri 'where' dalam versi ganu tu..

5. Olin

Nama : Olin Jamaludin
B.o.D : 16 MAC 1988
Status : tidak dapat dikenal pasti


Ni lagi satu blog pompuan....
orangnya comel2 gitu..
p/s : Olin, tarikh lahir tu btol x? salah maaf ea..teka je tu..hehe

6. Halida

Nama : Halida Rahman
B.o.D : 25 MAC 1994
Status : dah ada... tapi blum kawen la


Suka sgt ngan header dia...
cun macam tuan tanah... g la ushar2 blog awek cun ni..
p/s : halida, seksi la gmbar header tu..tergoda i..hehe

7. Beeha

Nama : Nabiha Luffy
B.o.D : 20 Ogos 1998 (kot)
Status : opkos single,blum kawen agi.


Ni pon blog pompuan.... blog yang cantik gak..
p/s : Mish apple, selamat berkenalan!

8.Pisces Nuyu

Nama : Yuyu
B.o.D : 23tahun
Status : yang encem,boleh la nk try takel


satu lagi blog penuh ngan info..
tumpang sedey baca entri NI...
p/s : yuyue, kuatkan semngat....

9. Angau

Nama :David Nyanggau Anak Nyalong
B.o.D : 19 MAC 1990
Status : single but not available a.k.a complicated

Ni blog budak laki Sarawak...
suka sgt ngn vedio proposal kahwin yg plg mantap yg ada kt blog ni..
p/s : salam perkenalan dari semenanjung.. =)

10. Azahra

Nama : Azahra
B.o.D : xdapat detect
Status : pon xdapat detect

Cik zara SUKA sgt blog ni...
penuh dgn entri2 utk santapan rohani...
lagi satu, dia blogger IIUM gak..=)
p/s: Sis, salam perkenalan!



hebat kan semua ahli  kumpulan 10 ni...
kalo ada tersalah pe2,arap maaf yer..

http://www.emocutez.com
Have a nice day!


:: Bunga Kertas ::

Salam....

         Dah banyak benanya kraf2 yang Cik Zara dh buat.. tapi tak da masa lagi nak buat tutorial kat sini.. Teringin sangat nk kongsi kraf2 yang dh buat kat blog ni.. tapi slow2 la ek...
Hari ni cik zara nak ajar sal camne nak buat bunga dari kertas...


Mula2 sediakan pensil dan  kertas warna,pilih la warna yang korang suka.
Then potong kertas tadi jadi segi empat sama and lukis bulatan dalam kertas yang dipotong tadi. Refer kat gambar bawah :


Pastu guntingkan kawasan yang dilukis tadi.contohnya macam gambar kat bawah ni :






Step seterusnya, gulung hujung kertas yang digunting td. Gulung macam kat bawah ni :







Lastly, dh siap gulung,gam kat hujung bawah..



Dah siap tu, boleh la kalo nak letak buat hiasan macam ni :


camne,ok x? Semua gambar2 ni mintak dgn Abg google je..hehe
Cik zara suka tengok kraf2 dari Martha Stewart. Koleksi yang ringkas,mudah dan senang nak buat.. kalo suka,try la search kat tenet ea...
Have a nice day!

:: Salam Perkenalan.. ::



Hi semua!

 Aku ni blogger baru, banyak lagi yang tak tahu dalam dunia blog ni. Kepada senior2 blog (tak kira la lebih tua,sebaya atau lebih muda), aku a.k.a cik zara dengan hormatnya meminta tunjuk ajar dari korang semua... Kalo ada salah silap, tegur la yer... tapi berhemah la, kan...hehe..

Aku harap blogger2 lain dapat support blogger2 baru macam aku..






Saturday, 13 August 2011

:: #3 GIVEAWAY SIMPLE : DOMO ITU MILIKKU ::







More info?
                   Klik kt banner yer...

                              layanzZZzz...

:: Alif Ismail nak bagi Dodol ::


Salam...
Alif ismail nk bagi doodle... kalo nak tengok lebih detail, klik kat banner tau...
Cik Zara nak doodle Mr. Alif Ismail ni sbb cik zara ni langsung tak tau nak buat doodle.
Lagipun cik Zara ni newbie.. benda2 mcm ni baru je tau.. tengok comel je,nak la jgk..hihi...
Kalo Alif Ismail buat tok Cik Zara, warna mata doodle nak warna hitam+putih yang bersinar2..
ok x?


:: Segmen Promote Blog [kotak bulat] ::


Ni plak segmen dari blog KB... baru je knl blog dia tadi.. hehe..cik zara ni baru lagi dalam dunia blogger ni.. rasanya memang patut la kot masuk segmen ni...

Jom intai2 segmen yang KB buat ni...Klik kt banner...









:: Segmen : Sehari 10 Blog Bersama MissCt ::

Jom Terjah blog MissCt jap!








klik kat banner for more info..





Friday, 12 August 2011

:: Kecik Nak Bagi Kad Raya Laa.. ::

Ha, ni plak segmen Kecik nak bagi kad raya... kalo ada orang nk bagi tu, orang tua2 kata rezeki jangan ditolak... Korang yang belum join tu, meh klik kat SINI...

:: Ben tanya nak trafik free esok tak ? ::

'Uncle Ben' yang taf tu buat segmen " Ben tanya nak trafik free esok tak ?"... sje nak try, tapi macam xda harapan je bila tgk ramai dh join... tapi xpa la, try la jgk kan... Dari tak de blog sampai ada blog ni, mmg cik zara slalu follow la blog Uncle Ben ni... lagi satu blog Mama Kembar 3...best gak.. Hope Uncle Ben dpt baby kembar mcm mama kembar 3 tu..kih3..



jawapan:

hehe..tak tau btol ke tak sbb tak penah masuk gim pon..


Thursday, 11 August 2011

:: Bunga Sabun ::

My dear,

             Pagi td tak tahu nak buat pe,duk pikir2 last2 lahir la ideal nak buat bunga dari sabun ni. Teringat masa darjah 5 dulu (kalo tak silap la..hehe..) kat skolah cikgu ada ajar cara2 nak buat kraf dari sabun. Alhamdulillah, nasib bek masih ingat camne cara2 nak buat bunga sabun ni walau pon dh lama sgt tak buat. Korang dah tau buat ea kraft dari sabun ni? mesti ada yang dah expert kan... Yang dah expert tu,kalo tak keberatan,boleh la share2 info yer...hehe.. Kepada yang baru nak blaja buat kraft dari sabun ni,meh baca entri ni k..


Senang je nak buat benda alah ni.. Just sediakan:


  •  Sabun (pe2 jenis pon xpe) 
 cik zara guna palmolive sbb ni je yang ada
  • Tepung jagung
  • Sedikit air panas
  • Pewarna


    Cara2 nak buat :
    1. Mula2 korang parut sabun buku tadi jadi ketulan2 halus2.    



    2. Then korang letak la air panas sikit.
    Gaulkan dengan sabun yang dah diparut td.

    3.  Pas tu, masukkan la tepung jagung sedikit demi 
    sedikit sampai jadi doh,sampai dah tak lembik.



    4. Kalo korang nak buat macam2 warna,
    doh td korang asingkan la 2 3 bahagian, 
    then tambah la pewarna yang disukai.



     5. Dah siap uli, boleh la nak buat apa2 bentuk sekali pon.





    Tada!! dah siap bunga sabun yang cik zara buat.. Yeay!


    hehe...culik lidi sate kat dapur tok buat tangkai bunga





    Camne? ok x? tangan cik zara ni 'keras' gak nk buat bentuk bunga tu. Maklum la, tangan tak de seni...hehe.... ada gak cik zara seach sal kraft ni... macam2 cara ada.. ada setengah yang guna alkohol. ada setengah yg kena masak bahan2. ada setengah tu tambah macam2 lagi bahan pelik2. macam2 ada.. Kalo korang tau info sal benda ni,boleh share2 yer... Have a nice Day!




    Wednesday, 10 August 2011

    :: BlogShop ::

    My Dear,

              Blogshop ni masih lagi dalam progress. Disebabkan beberapa masalah yang xdapat dielakkn,blogshop ni xdpt disiapkan sepenuhnya dlm masa terdekat ni.. Maybe pas raya nanti,blogshop ni akan dipenuhi dengan product2 Master One. Untuk seketika ini, cik zara akan penuhi pengisian blog ni dengan info2 menarik all bout craft la...

    hehe..jumpa lagi.. have a nice day!

    :: Pasu oh Pasu ::

    Buat tatapan pertama......




     tadaaa! ni la dia pasu pertama yang terhasil dr tgn sendiri.


    Ni pasu kertas pertama cik zara buat dan selepas disyelek, jd la mcm ni....hehe..hepi sgt masa tu.. yela,1st time buat trus menjadi.... yang ni xjual sbb kenangan kot 1st time buat. 1st time blaja buat kraf dr kertas ni masa cuti sem. Dari duk tido mkn-tido mkn je,bek blaja bnd2 mcm ni kn? ada jgk pekdahnya... sejak dr tu la cik zara dh mmg suka sgt nk bt sendiri ape2 kraf pon... berbaloi2 tau x...kepuasan xkan dpt di beli.... Bila dh lama ckt bgiat mbuat kraf ni,member2 sedara2 semua dok sebok ckp 'Blh bt bsness ni..' hahaha...hape lg,bkobar2 la semangat nk berkraf ni... Alhamdulillah,syukur sgt wlaupon income xda la seberapa mane pon tp kepuasan membuat kraf2 ni sgt2 berbaloi....(*~*)



    Monday, 8 August 2011

    A little intro..

    ....Salam....
                 First of all, welcome and thank you for visiting Master One (^_^)..Akhirnya, dapat jugak have my own blog here. Alhamdulillah, dapat jugak nak pamerkan product2 yg pernah kami buat dan jual.
    sehingga bjumpa lagi..bye! =)